Hoe stel ik een factuur op als kleine onderneming met vrijstelling van btw?

Als zelfstandig ondernemer ben je in de meeste gevallen btw-plichtig. Je dient dan btw aan te rekenen aan je klanten en door te storten naar de overheid.  Er zijn echter uitzonderingen. Zo zijn sommige ondernemers vrijgesteld van hun btw-plicht. In dit artikel ontdek je wat die vrijstelling inhoudt en welke gevolgen dat heeft voor het opmaken van je factuur.

Wat is een vrijstelling van btw? 

Als je vrijgesteld bent van btw, hoef je geen btw aan te rekenen op je factuur, hoef je geen btw-aangifte in te dienen en moet je bijgevolg geen btw-boekhouding bijhouden. Een btw-nummer is dan ook niet aan de orde. 

Dit levert je vooral tijdswinst op, omdat je geen rekening moet houden met heel wat fiscale en administratieve taken. Het nadeel is wel dat je in geen enkel geval de btw in aftrek kan brengen die je aan je leveranciers hebt betaald.  Je betaalt dus in principe – net zoals een gewone consument – de volledige prijs. 

Wanneer ben je vrijgesteld van btw?

Over het algemeen geldt dat  elke onderneming die op regelmatige en zelfstandige basis economische activiteit verricht, btw-plichtig is. Maar zoals je al eerder kon lezen, zijn er dus uitzonderingen op deze regel. 

Zo zijn bijvoorbeeld sommige vrije beroepen (artsen, acteurs, verloskundigen) en beroepen met een sociaal karakter (instellingen voor bejaardenzorg, gezinshulp of ziekenfondsen) vrijgesteld van de btw-plicht. Hieronder vind je een verkorte lijst van de beroepen die onder deze categorie vallen:

  • Artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, verplegers en verpleegsters, verzorgers en ziekenoppassers
  • Activiteiten van erkende en gereglementeerde paramedisch beroepen bv. diëtisten, logopedisten en podologen
  • Instellingen voor bejaardenzorg en jeugdzorg
  • Instellingen voor gezinshulp
  • Ziekenfondsen
  • Instellingen die de zorg voor mindervaliden tot doel hebben
  • Scholen en onderwijsactiviteiten
  • Verhuur van boeken, tijdschriften en andere voorwerpen van culturele aard (bibliotheken)
  • Verkoop, verpachting en verhuur van onroerende goederen
  • Verzekeringsactiviteiten
  • Financiële activiteiten bv. verlening van kredieten

Ook kleine ondernemingen hoeven geen btw aan te rekenen, op voorwaarde dat de jaaromzet van je bedrijf niet hoger is dan 25.000 euro exclusief btw. De juridische vorm van je onderneming speelt hierbij geen rol. 

Hierbij is het wel van belang om je omzetcijfer in het oog te houden. Als je de grens van 25.000 euro overschrijdt, dan moet je zo snel mogelijk je btw-controlekantoor op de hoogte brengen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.

Hoe stel je een factuur op met vrijstelling van btw?

Indien je vrijgesteld bent van btw, moet je factuur in principe aan dezelfde regels voldoen als die voor btw-plichtigen. Zo moet je factuur de factuurdatum bevatten, de naam en de gegevens van je onderneming alsook de naam en de gegevens van de klant

Ook het bedrag excl. btw en het btw-percentage moet je vermelden. In jouw geval bedraagt dit percentage gewoon nul. 

Je brengt dus effectief geen btw in rekening, maar je bent wel verplicht om de volgende vermelding toe te voegen: ‘Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen’ of ‘Vrijgesteld van btw’.

Doe je dit niet, dan kan dat weleens voor problemen zorgen bij een doorlichting van de fiscus. Bovendien is je factuur zo niet geldig, aangezien deze een fout bevat. 

Besluit

Ook als je niet btw-plichtig bent, moeten je facturen aan een aantal basisregels voldoen. Indien deze niet gerespecteerd worden, krijg je bijgevolg een foutieve factuur. Zo kan je in eerste instantie in de problemen komen bij de fiscus, maar in tweede instantie maakt het de zaak ook pak moeilijker wanneer je klanten niet willen betalen.

Een foutieve factuur kan namelijk betwist worden door de klant waardoor de betalingsplicht kan vervallen. Het correct opstellen van een factuur is dus altijd van belang, ook wanneer je niet btw-plichtig bent! 

Bij een correct en dus onbetwiste factuur kan Quitte je steeds snel en efficiënt helpen met het invorderen van het openstaande bedrag. Vaak staat het geld dan al binnen één week op jouw rekening! Heb jij hulp nodig bij het innen van onbetaalde facturen? Start dan nu gratis jouw claim en ontdek wat Quitte voor jou kan betekenen. 

Heb je als onderneming te maken met klanten die niet betalen? Quitte neemt dit voor jou in handen! 

Vul het formulier in en start vrijblijvend jouw claim. We innen snel en volledig juridisch zonder dure tussenkomst van een advocaat of rechtbank.
A problem was detected in the following Form. Submitting it could result in errors. Please contact the site administrator.
Wij contacteren jou binnen 24u met verdere vragen.

Blijf op de hoogte met Quitte!

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en krijg onze tips & tricks over facturering en het juridisch kader errond rechtstreeks in jouw inbox.

Last van klanten die niet betalen?
Wij helpen jou.

Quitte – Invordering bv

BTW BE0773.624.884

Scroll naar boven