Financiële korting op facturen

De eerste blog van het jaar 2023 wijden we uiteraard graag aan een thema dat ondernemers kan helpen om wanbetaling tegen te gaan. Dat is en blijft namelijk ons grootste doel!

We hebben het meer bepaald over het toekennen van een financiële korting op facturen:

  • Wat houdt een financiële korting in?
  • Hoe verwerk je ze administratief?
  • Hoeveel korting ken je idealiter toe?
  • Wat zijn enkele aandachtspunten m.b.t. het toekennen van een financiële korting?

Dat zijn de punten die we in de ze blog even zullen behandelen.

Wat is een financiële korting en hoe verwerk je ze?

Een financiële korting – beter gekend als ‘korting contant’ – is een korting die je toekent aan jouw klant indien deze de factuur meteen of binnen een bepaalde termijn betaalt.

Heel wat ondernemers weten niet hoe ze dergelijke korting adminisatratief moeten verwerken met heel wat fouten tot gevolg. De regel is nochtans duidelijk:

De btw dient altijd berekend te worden op het totaalbedrag exclusief btw met de korting al afgetrokken. Een voorbeeld:

Totaalbedrag van de factuur excl btw:  € 500
Financiële korting (2%): € 10
Maatstaf voor heffing: € 490
BTW 21%: € 102,90

Totaalbedrag (met korting, incl btw): € 592,90

Hoe het er op de factuur zelf uitziet varieert van het ene boekhoudprogramma tot het andere.

Teamleader bijvoorbeeld afficheert als totaalbedrag het bedrag inclusief korting. Billit afficheert als totaalbedrag het bedrag zonder korting maar vermeldt apart het bedrag mét korting. Voordeel van de laatste methode is dat als de klant zich niet aan de contante betaaltermijn houdt hij het totaalbedrag zonder korting kent.

Het voordeel van het toekennen van een financiële korting

Het grootste voordeel van het toekennen van een financiële korting laat zichzelf raden.

Het wordt dan namelijk voor jouw klant financieel interessant om een factuur meteen of binnen een bepaalde termijn te betalen waardoor je de kans op wanbetaling verkleint. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Verder beschik je ook sneller over cash die je dan weer gebruiken om zelf sneller inkomende facturen en andere kosten te betalen. Jouw cashflow wordt dus ook positief beïnvloedt.

Alleen merken we graag op dat de korting zelf best beperkt wordt. Waarom?

  • als je teveel korting geeft verlaagt jouw winst;
  • je waakt er ook best over dat het op de duur niet interessanter wordt om te lenen aan lage rentes dan teveel korting te geven om snel over geld te beschikken.

Net die rentes op leningen zijn een goede parameter om te bepalen hoeveel een financiële korting idealiter bedraagt. In de huidige economie is een korting van 2% gangbaar.

We hopen dat we jou met deze blog iets wijzer hebben gemaakt en vooral de kans op wanbetaling alweer voor een deel hebben verlaagd.

En tot slot: voor de cases waarbij jouw klant volhardt in niet-betaling van facturen staan we uiteraard zoals steeds ter beschikking om de meest efficiënte procedure te bepalen en uit te voeren.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie of start hier alvast je case op en ervaar de service van Quitte nu zelf! 

Heb je als onderneming te maken met klanten die niet betalen? Quitte neemt dit voor jou in handen! 

Vul het formulier in en start vrijblijvend jouw claim. We innen snel en volledig juridisch zonder dure tussenkomst van een advocaat of rechtbank.
A problem was detected in the following Form. Submitting it could result in errors. Please contact the site administrator.
Wij contacteren jou binnen 24u met verdere vragen.

Blijf op de hoogte met Quitte!

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en krijg onze tips & tricks over facturering en het juridisch kader errond rechtstreeks in jouw inbox.

Last van klanten die niet betalen?
Wij helpen jou.

Quitte – Invordering bv

BTW BE0773.624.884

Scroll naar boven